Pilotprogram for grønne forretningsmodeller

Krafttak for grønn vekst har som mål at flere skal lykkes med grønn omstilling. Derfor har vi gjennom et samarbeid med Skåppå og Høgskolen i Innlandet laget et pilotprogram for bedrifter som er klare for å tenke grønt.

Denne saken ble opprinnelig publisert som kronikk i avisen GD 02. juni 2021. Se artikkelen her.

Foto: Hanne Maren Kristensen

Foto: Hanne Maren Kristensen

I Innlandet har vi satt oss som mål å være klimanøytrale innen 2030. Det kan virke som et håret mål, derfor er det viktig at vi trekker lasset sammen om vi skal lykkes. Det betyr at både kommuner og bedrifter må kutte utslipp og bruke ressursene vi har på en smartere måte.

For mange må hele forretningsmodellen endres for å kunne klare dette. Næringslivet må finne nye måter å tjene penger på som ikke går på bekostning av klima og de naturgitte ressursene vi har, og som er til gode for lokalsamfunnet rundt seg. Men hvordan starter man en slik endring?

Utfordring er lik muligheter

Det er ofte krevende å få til utvikling og endring når all tid går til daglig drift og produksjon. Men om man klarer å ta tak i utfordringen kan det by på helt nye muligheter. Vi ser allerede at bedrifter som jobber fokusert med bærekraft styrker konkurransefortrinnet sitt, og vi har forskning som bekrefter dette.

Gausdal Landhandleri har jobbet strukturert med sin bærekraftsstrategi. Illustrasjon: Gausdal Landhandleri

Gausdal Landhandleri har jobbet strukturert med sin bærekraftsstrategi. Illustrasjon: Gausdal Landhandleri

Gausdal Landhandleri så i 2019 at store mengder ubrukt byggevare ofte endte opp som avfall, og så mulighet for å opprette GausBygg Outlet som kunne selge disse varene og på den måten både redusere avfall og øke fortjeneste. Bedriften Interfil i Skjåk kommuniserte i 2020 at de ønsker å videreutvikle fabrikken for å ta over produksjon av et filter fra Kina selv, og gå over fra plast til papprammer. På den måten skaper de et mer miljøvennlig produkt, reduserer utslipp fra frakt og skaper større verdier for bedriften og lokalsamfunnet. Dette er eksempler på næringsaktører som ser miljøkonsekvensene av hvordan de jobber i dag, og finner en løsning som både reduserer miljøavtrykket og øker inntjeningen.

 

Skåppå og Høgskolen i Innlandet med nytt samarbeid

For at flere næringsaktører i Lillehammer og Gudbrandsdalen skal kunne ta fatt på slike endringer og lykkes med grønn omstilling, går Høgskolen i Innlandet og Skåppå sammen om å tilby et pilotprogram på grønn forretningsmodellering gjennom prosjektet Krafttak for grønn vekst. Opptil fem bedrifter kan få muligheten til å jobbe med sine prosjekter med hjelp fra Skåppå og Nordens fremste organisasjonsforskere for å få realisert ideens fulle potensiale. Programmet er for bedrifter som ønsker å endre eksisterende forretningsmodeller eller skape nye modeller for å redusere sitt avtrykk og samtidig øke konkurransekraften.

Dersom Innlandet skal bli klimanøytralt innen 2030, krever det at alle tar sin del av ansvaret og minimerer sitt avtrykk på miljø og samfunn. Bruker man denne muligheten rett, kan det bli starten på nye forretningsmuligheter og vekst for næringslivet. Gjennom samarbeidet med Høgskolen i Innlandet ønsker vi å bidra til at mulighetene gripes, og skape arbeidsplasser og levende lokalsamfunn i hele regionen.

Om programmet

Gjennom programmet vil opptil fem bedrifter få muligheten til å jobbe med Skåppå AS og et sterkt team fra Høgskolen i Innlandet. Bedriftene tar utgangspunkt i en valgt problemstilling, for eksempel rundt å øke ressursutnyttelsen eller å redusere klimautslipp, og vil gjennom arbeidsverksted og rådgivning få spisset denne og målsettinger for videre utvikling. 

Problemstillingen presenteres under forskerkonferansen Neon på Lillehammer i november 2021, hvor bedriften får tilgang på noen av de beste hodene innen innovasjonsforskning og organisasjonsutvikling i Norge og Norden.

Hva kan du forvente  

  • Arbeidsverksted og rådgivning for å videreutvikle problemstillingen i september/oktober 2021, tidsbruk ca. 3 timer 

  • Deltakelse i workshop under Neon konferansen med din problemstilling 24. November 2021 , tidsbruk ca. 4 timer

  • Nettverksmuligheter under kveldsarrangement 24. November 

  • Forslag til en videre fremdriftsplan for å sette problemstillingen ut i live 

Har du spørsmål eller vil vite mer? Ta kontakt med oss!

Programmet er gratis. Frist for å søke er 31. august 2021.

Vi oppfordrer både små og store aktører fra alle næringer om å søke.

Forrige
Forrige

Nettverk for ung kompetanse blomstrer i Gudbrandsdalen 

Neste
Neste

Bli med å utvikle løsninger for grønn og smart mobilitet