Grønne forretningsmodeller - runde to!

I samarbeid med Skåppå, Handelshøgskolen Innlandet og Senter for bærekraft og digitalisering, inviterer Krafttak for grønn vekst til runde to av programmet “Grønne forretningsmodeller”.

Foto: Skåppå AS

Utfordringer betyr muligheter

I Innlandet har vi satt oss som mål å være klimanøytrale innen 2030. Det kan virke som et håret mål, derfor er det viktig at vi trekker lasset sammen om vi skal lykkes. Det betyr at både kommuner og bedrifter må kutte utslipp og bruke ressursene vi har på en smartere måte.

For mange må hele forretningsmodellen endres for å kunne klare dette. Næringslivet må finne nye måter å tjene penger på som ikke går på bekostning av klima og de naturgitte ressursene vi har, og som er til gode for lokalsamfunnet rundt seg. Men hvordan starter man en slik endring?

Det er ofte krevende å få til utvikling og endring når all tid går til daglig drift og produksjon. Men om man klarer å ta tak i utfordringen kan det by på helt nye muligheter.

Vi ser allerede at bedrifter som jobber fokusert med bærekraft styrker konkurransefortrinnet sitt, og vi har forskning som bekrefter dette.

Om programmet

Foto: Krafttak for grønn vekst

Programmet er kort og kraftfullt, og tilbys bedrifter i Gudbrandsdalen som vil utfordre seg på hvordan de kan lykkes i det grønne skiftet.

Hvordan sikrer du lønnsom drift og økt verdiskaping uten at det går på bekostning av klimaet og menneskene i bedriften? Har du utfordringer med å nå bærekraftsmålene på grunn av leverandørkjeden eller næringen?

Løsningen på utfordringene finner vi ikke alene. De finner vi når vi jobber sammen med andre og på tvers av næringer. Derfor er det fokus på å dele og utveksle gjennom programmet.

3. november får du delta i et spennende arbeidsverksted. Gjennom en effektiv halv dag får du diskutere og jobbe med ditt eget case sammen med andre bedrifter, offentlige aktører og forskere.

Foto: Krafttak for grønn vekst

Erfaringer fra piloten i 2021

I 2021 fikk fem aktører delta i pilotprogrammet:

  • Alpinco - konsept for kombinasjon av eie og leie for fritidsboliger, som minimerer inngrep, areal- og energibruk og tilrettelegger for fellesaktiviteter og tilbud som gjør at flere blir lengre

  • Skriverform - produksjon av former for bruk av resirkulert plast

  • Vinstra Motorsportarena - testarenaen for utvikling av miljøvennlige anleggsmaskiner og produksjonsmåter

  • Luncon Holding - øke gjenbruken av steinmaterialer i bygg og anleggsbransjen

  • VR Dovre - en reiselivsopplevelse som øker verdiskapingen og formidler kunnskap

Alpinco: «Konferansen ga oss en forståelse av at nye framtidige kunder vil ha større kunnskap om miljø og bærekraft enn tidligere. Framtidige kunder vil trolig være mere selektive og etterspørre dokumentasjon på at deres anskaffelse i større grad er fornybar og miljøvennlig. For oss har dette vært en bevisstgjøring, som gjør at vi har prioritert å jobbe videre med bærekraftsmålene».

Luncon Holding: «Dette ledet til noen framtidstanker om bærekraftige konsepter. Vi har tatt dette videre i et nytt prosjekt og håper at det kan materialiseres til en ny forretningsmodell. Nøkkelen er samarbeid og partnere med kunnskap, samt evnen til å tenke utenfor boksen».

Hvem kan delta

Programmet er for etablerte virksomheter som er klare for omstilling. Kanskje ruger du på en idé som ikke er kjernevirksomhet i dag, men som kan bli et nytt verdifullt satsningsområde på sikt? Her kan du få den kickstarten du trenger.

La deg inspirere av hva Luncon Holding jobbet med gjennom programmet i 2021 og prosjektet de tok videre i etterkant:

Hva kan du forvente 

  • Arbeidsverksted og rådgivning for å navigere i bærekraftsutfordringer for bedriften og spisse en utfordring å fokusere på, tidsbruk ca 3 timer

  • Utveksle erfaringer og refleksjoner med de andre i programmet, tidsbruk ca 2 timer

  • Deltakelse i arbeidsverksted med utvalgte næringslivsaktører, forskere og offentlige aktører 3. november, tidsbruk ca 4 timer

  • Deltakelse i inspirasjonsprogram om forskning i næringslivet 3. november (valgfritt), tidsbruk ca 3 timer

  • Forslag til en videre fremdriftsplan for å sette problemstillingen ut i live

Noe tid til forberedelser og egenarbeid må beregnes.

Har du spørsmål eller vil vite mer? Ta kontakt med oss!

Programmet er gratis. Frist for å søke er 31. august 2022.  

Foto: Frysfilm, Krafttak for grønn vekst

Forrige
Forrige

Se opptaket fra Den smarte, grønne dalen!

Neste
Neste

DAL - program 9. juni