Fem deltakere klare for pilotprogram

Foto: Unsplash/Ali Kazal

Foto: Unsplash/Ali Kazal

I høst skal fem framoverlente aktører fra Gudbrandsdalen jobbe med å finne nye løsninger på utfordringer og krav til bærekraft. Bevaring av natur, additiv teknologi, grønn motorsport og teknologi er noe av det som skal diskuteres.

Nytt samarbeid for bærekraft i næringslivet

Programmet de skal inn i er et samarbeid mellom prosjektet Krafttak for grønn vekst og Handelshøgskolen Innlandet. Målet er at de fem bedriftene skal se mulighetene for å jobbe mer bærekraftig og finne ut hvordan de skal få til det.

De fem deltakerne kommer fra helt forskjellige bransjer og vil få tilgang på ulik spisskompetanse fra Handelshøgskolen Innlandet. Gjennom høsten skal de definere historiene og utfordringene sine som skal presenteres på NEON-konferansen 24. november.

Å jobbe med bærekraft handler om å ta hensyn til natur, samfunn og økonomi på en måte som ikke svekker mulighetene for kommende generasjoner. Det kan være en vanskelig øvelse, og programmet skal vise hvordan flere kan starte den reisen, sier prosjektleder og rådgiver i Skåppå Ida Amble Ruge som skal følge deltakerne tett gjennom Krafttak for grønn vekst de neste månedene.

Ida Amble Ruge. Foto: Skåppå AS

Ida Amble Ruge. Foto: Skåppå AS

Pitch og workshop på forskerkonferanse

Neon-konferansen er en årlig nasjonal konferanse og en viktig møteplass for diskusjon, samarbeid, ideutveksling og deling av forskningsresultater. Her møtes forskere og praktikere rundt tema som organisasjon, offentlig politikk og administrasjon, organisering, ledelse, strategi, innovasjon og bærekraft. Under årets konferanse på Scandic Lillehammer Hotel den 24 – 26. november inviteres det til refleksjon og dialog om hvordan organisere for en bærekraftig fremtid.

Den 24 november gjennomføres workshoppen for grønne forretningsmodeller med de fem deltakerne:

09:00 Velkommen

  • Åpningsforedrag - Grønne forretningsmodeller med blant annet Sveinung Jørgensen

  • Pitch av problemstillinger fra de fem deltakerne

10:30 Pause

10:45 Workshop i grupper

11:45 Pause

12:00 Oppsummering i plenum

12:30 Lunsj

Påmeldingsfrist var 18. oktober 2021.

Les mer om programmet under Neon-dagene.

De fem deltakerne

Alpinco eier blant annet både Kvitfjell og Hafjell alpinanlegg, og er en av regionens viktigste aktører innen rekreasjonsnæring. De jobber nå med å kartlegge hvordan de kan styrke bærekraften i bedriften, og har et spesielt fokus på framtidens fritidsboliger. De vil jobbe med hvordan de kan minimere inngrep og utslipp. De ønsker å tilby de gode aktivitetene og opplevelsene de er kjent for, uten at det går på bekostning av framtidas muligheter.

Illustrasjonsfoto: Favn Hafjell

Illustrasjonsfoto: Favn Hafjell

Luncon Holding er etablert på Kvam og eier flere store bedrifter som selger stein- og betongprodukter. Luncon Holding samarbeider med lokale tilbydere i Gudbrandsdalen og mener lokal verdiskaping er viktig. De har en visjon om å drive mer bærekraftig, og vil jobbe med hvordan vi kan utnytte ressursene vi har i Norge bedre. Deltakelsen i programmet frem mot Neon-konferansen skal hjelpe dem med å finne ut hvordan dette kan gjøres.

Foto: Steinsenteret Granitt og Betongvare AS

Foto: Steinsenteret Granitt og Betongvare AS

Skriverform er en verktøymakerbedrift på Tretten med plaststøpeverktøyer som spesialfelt. De ser at markedet er i endring og at de må levere på nye krav fra kundene på både effektivitet og miljø. Skriverform ønsker gjennom dette programmet å finne ut hvordan de skal jobbe i framtida for å sikre at de bruker ressurser på en god måte. Kanskje er additiv teknologi (3D printing) vegen å gå?

Skriverform. Foto: Asmund Hanslien

Skriverform. Foto: Asmund Hanslien

VR på Dovre er et relativt nytt prosjekt som går ut på å utvikle nye opplevelser som styrker kunnskapen om vern og bevaring av natur og dyreliv i regionen. Ved bruk av nye, teknologiske løsninger ønsker de å både ivareta villrein og andre sårbare arter, samtidig som næringslivet kan tilby attraktive opplevelser for tilreisende barn og voksne.

Foto: Dovre og Lesja aktiv

Foto: Dovre og Lesja aktiv

Vinstra Motorsportarena har store, grønne visjoner for framtida. Ved å bygge videre på utdanning og kompetanse i regionen og ta i bruk arenaen på nye måter ser de muligheten for å bli en grønn motorsportarena og et testsenter for grønn energi og digitale løsninger. De vil jobbe med å se hvordan de kan gripe tak i disse mulighetene og skape et helt unikt møtepunkt på Vinstra.

Foto: Vinstra Motorsportarena

Foto: Vinstra Motorsportarena

 Vi trenger at flere aktører i Gudbrandsdalen starter reisen med å bli mer bærekraftige - og forteller høyt om det. Tiden for endring er nå, og det ser de fem deltakerne i dette programmet, sier prosjektleder for Krafttak for grønn vekst, Hanne Maren Kristensen.

Hanne Maren Kristensen. Foto: Skåppå AS

Hanne Maren Kristensen. Foto: Skåppå AS

Vi takker for godt samarbeid med Midt-Gudbrandsdal næringsforening som har engasjert og koblet medlemmer til programmet!

 

Inspirert av stort forskningsprosjekt

Programmet er inspirert av prosjektet SustainX, et samarbeidsprosjekt mellom Norges Handelshøgskole (NHH), Handelshøgskolen Innlandet (INN), Orkla og WasteIQ.

Verden har store utfordringer som må løses raskt, og norske bedrifter kan være med på finne løsningene. Forskning og innovasjon i næringslivet kan bidra til at vi når FNs bærekraftsmål, samtidig som vi legger grunnlaget for flere grønne arbeidsplasser, sier næringsminister Torbjørn Røe Isaksen i en pressemelding fra Forskningsrådet.

SustainX er et av fem prosjekter, initiert av Forskningsrådet, som skal bidra til grønn omstilling og bærekraftig innovasjon i norsk næringsliv.

- Et av målene til SustainX er at resultatene fra forskningen skal gi ringvirkninger til langt flere bedrifter enn de som er med i prosjektet. Med det regionale samarbeidet mellom Krafttak for grønn vekst, Skåppå og Handelshøgskolen Innlandet ønsker vi å spre kunnskapen om hvordan innovere bærekraftige forretningsmodeller til regionale bedrifter, sier førsteamanuensis Gunhild Wedum ved Handelshøgskolen Innlandet.


For mer informasjon, kontakt prosjektleder for Krafttak for grønn vekst.

Forrige
Forrige

Seminar og idéverksted om rekruttering til distrikt

Neste
Neste

Eventyrlig og klimaansvarlig bedriftsreise i Gudbrandsdalen