Tradisjoner og lokale ressurser i ny drakt - ULU of Norway

Hvordan skal Gudbrandsdalen møte nye reguleringer, slik som EUs produsentvareordning, i en verden i endring? Vi har tatt en samtale med ULU of Norway der daglig leder Sofie Kleppe snakker om hvordan ULU har klart å komme seg dit de er, og hvilken visjon de har for fremtiden. Hvordan kan de benytte seg av eksisterende ressurser i Gudbrandsdalen, men likevel nå ut til nye markeder?

Foto - ULU of Norway

Disse menneskene tenker bærekraft til fingerspissene. I produksjonen blir det kun brukt ingredienser fra naturen. De garver skinnene selv fra lokalt vilt, og produserer blant annet fjellklær man vil kunne bruke i generasjoner. De lager kvalitet og har kunnskap i et tradisjonshåndtverk som det er få aktører i.

I tillegg til klesproduksjon holder de kurs der de lærer bort sin kunnskap og erfaringer. De sier selv at “Dalen vår er full av naturressurser, full av skinn som behøver å garves”.

De valgte reinsdyrskinn fra Vågå Tamrein fordi det var en sikker kilde til nok skinn til at de kunne jobbe med dem gjennom hele året. Reinsdyrskinn er i tillegg et sterkt skinn, som tåler håndtering. Ellers tar de også imot skinn fra andre dyr som jegere kommer inn med.

Fra samtale med ULU. Foto - Krafttak for grønn vekst

EU sin produsentansvarsordning har kommet, og den krever mer av produsentene. Gudbrandsdalen har potensial til å stille sterkt i denne produsentordningen. ULU er et bevis på at man kan stille store krav til kvalitet, ha en pris som speiler dette, men likevel ha et godt kundegrunnlag.

I år har de ikke sydd noe til lagerbeholdningen, alt har vært sydd på bestillingsliste.

ULU ønsker alle velkommen til sin butikk og kurssenter i sommer. Der vil man kunne se plaggene og det vil være aktiviteter i bakgården for de som ønsker å lære mer.

Logg deg inn i portalen og se episoden under “Videoer” i menyen.

Månedlig spalte

“Den smarte grønne dalen - Samtaler” er en månedlig spalte for en “nede på jorda” prat med og mellom folk, prosjekter, bedrifter og aktører som tenker nytt og annerledes. Den månedlige praten skal fokusere på: 

Smart - teknologi, nye samarbeidsformer og løsninger

Grønn - bærekraft med fokus på lønnsomme miljø og klima tiltak

Dal - den gode bo- og arbeidsregionen for fremtidige generasjoner

Forrige
Forrige

SMART - program 9. juni

Neste
Neste

Krafttak-eiere etablerer investeringsfond på over 60 millioner - søker daglig leder