Fagsamling - Smarte investeringer for små og mellomstore gårdsbruk

Større traktorer, maskiner, bygninger og utstyr. Mye av utviklingen i landbruket skjer med utgangspunkt i store gårder i sentrale Europa, USA eller Sør-Amerika. Kan den norske bonden overleve i dette landskapet? Og er leverandørnæringen flink nok til å se deres behov og bidra til investeringer som matcher økonomien i drifta? Kan vi klare å utvikle teknologi eller utforme strategier som bidrar til lønnsom drift hos små og mellomstore gårder?

Jørn Skoe tar grep og tenker kreativt rundt lønnsomhet for sitt bruk. Foto - FrysFilm

I samarbeid med Skåppå, landbrukskontoret i Skjåk og Sparebank 1 Gudbrandsdal inviterer vi til fagsamling.

15. februar 2022, kl 09:00-15:00
Thon Hotel Otta
Gratis deltakelse, inkluderer lunsj

Stadig dårligere lønnsomhet- nye løsninger kreves

Kostnadsnivået i norsk landbruk øker, og bønder opplever en stadig mer presset økonomi. Kravene blir flere, utstyret større og dyrere, mens inntektene står på stedet hvil.

På denne fagsamlingen ønsker vi å rette søkelyset på smarte lønnsomme investeringer i landbruket – altså kostnadsdelen av driften. Hvordan kan vi få investeringene til å passe gårdens ressursgrunnlag, og ikke omvendt?

Prosjektet innlandsfjøset er et eksempel på et prosjekt som har som formål å tilpasse investeringene etter gårdens ressursgrunnlag, og vi ønsker å se om det samme kan gjøres for maskiner/utstyr. Vi ønsker derfor å invitere produsenter(bønder), leverandørledd, rådgivere, FoU og virkemiddelapparat for å diskutere mulige løsninger.

Teknologi tilpasset gården – ikke omvendt

På denne fagsamlingen rettes også fokus mot utvikling av teknologi (maskiner og utstyr) tilpasset små og mellomstore bruk. Mye av utstyret som utvikles i dag, utvikles med tanke på større gårdsbruk «på flatbygden». Ofte er det også slik at maskiner og utstyr er såpass dyrt at det krever langt mer enn gårdens eget ressursgrunnlag for å kunne betale seg tilbake. Kan vi snu litt på dette? Kan vi utfordre leverandørleddet til å utvikle utstyr tilpasset gårdsbrukene her i Gudbrandsdalen? Finne løsninger for maskiner og utstyr som sørger for at vi fortsatt har landbruk i fjellregionene i fremtiden?

Program

10.00 – Velkommen – Hanne Maren Kristensen, Skåppå
10.10 – Betydningen av små og mellomstore bruk for matproduksjon – Hilde Bjørkhaug, NTNU
10.30 – Lønnsomme investeringer og økonomisk bærekraft for små og mellomstore bruk – Nibio og Vekstra

10.50 – Kaffepause

11.00 – Prosjekt Innlandsfjøset – Innlandsfjøset
11.20 – Fra leverandørenes ståsted – Fjøssystemer

11.40 – Lunsjpause

12.40 – Ny teknologi i landbruket – Biodrone
13.10 – Bondens perspektiv – Jørn Skoe
13.30 – Arbeidsgrupper

15.00 – Vel hjem

Obs! Begrenset antall plasser!

Forrige
Forrige

Nyhetsbrev Januar

Neste
Neste

Videre støtte fra Innlandet Fylkeskommune