Gudbrandsdalskonferansen
Forrige torsdag gikk Gudbrandsdalskonferansen 2024 av stabelen på Rudi Gard. Konferansen var et samarbeidsprosjekt mellom “Krafttak for grønn vekst” og Gudbrandsdalen Næringsforening med Guro i Skåppå som prosjektleder. Det er tydelig at engasjementet er sterkt i Gudbrandsdalen da konferansen ble utsolgt, og til og med hadde venteliste! Mari A. Wedum fra Visit Jotunheimen og Rune Støstad fra Arbeiderpartiet ledet programmet på herlig vis gjennom dagen, og vi i salen ble inspirert og imponert over de mange fantastiske historiene fra scenen.
“Det har vært givende å samarbeide med Gudbrandsdalen Næringsforening for å skape en konferanse hvor vi ser bakover for å lære, og fremover for å sette retning for hvordan vi kan sikre en attraktiv og bærekraftig dal. ”
— GURO TOPPEN, PROSJEKTLEDER - KRAFTTAK FOR GRØNN VEKST
Bærekraft er et tema som dukker opp hele tiden, men hvordan kan vi konkretisere det og sette det i sammenheng med det som skjer i Gudbrandsdalen? Bærekraft kan være komplekst, derfor var et av målene med konferansen å belyse flere dimensjoner av bærekraft, og bryte det ned i aksjonspunkter der vi alle kan bidra. Det var verdifullt med en arena der næringslivet og beslutningstakere kunne samles og få innsikt i hvordan andre jobber med akkurat dette. Blant høydepunktene var Jon Suleng fra Otta Skifer, som delte hvordan den tradisjonsrike bedriften bruker bærekraft som konkurransefortrinn. Otta Skifer mottok også “Bærekraftsprisen,” som ble møtt med stor jubel fra publikum.
Krible delte fra sin reise fra en liten “kjøkkenbord”-bedrift til en voksende virksomhet med mange ansatte og nye mål. En inspirerende historie til hvordan man skaper flere arbeidsplasser ved å utvikle sin egen bedrift. Krible viste et perspektiv på bærekraft som handler om indre utvikling for å kunne påvirke sin sosiale bærekraft. Innlandsstatistikk bidro med lynkjappe, lærerike fakta om Gudbrandsdalen, og vi kan gledelig dele at mange trives i regionen. Samtidig understreker tallene viktigheten av fellesskap og innsats for å nå blant annet bærekraftsmålene våre. Slike verdifulle innlegg får tankene til å gå, og det skaper mange gode samtaler over kaffekoppen i pausene.
I dagens samfunn med stadig nye krav og regler og felles mål om å minimere utslipp er bærekraft også et sentralt tema når vi snakker om verdiskapning - men det kan og handle om sosial bærekraft. Hvordan kan bedrifter tilrettelegge for å skape nye arbeidsplasser som øker både bolyst og attraktivitet? Vi fikk høre fra flere spennende bedrifter som delte sine erfaringer og hvilke tiltak de har gjort for å lykkes med dette. Internship Gudbrandsdalen er et godt eksempel på dette der de tar inn ung arbeidskraft til internships, og gir de gode læringsmuligheter og viktige verktøy for veien videre. Det kan og resultere i faste ansettelser som vi fikk et konkret eksempel på! Vi fikk et innblikk i “Hælt Ekte” Podcast som de siste årene har vært en viktig stemme for å synliggjøre karrieremuligheter og ulike arbeidsplasser i dalen. Derfor var det ekstra moro at “Hælt Ekte” Podcast vant prisen “Ung Verdiskaper”.
Etter en fantastisk lunsj levert av Rudi Gard var det tid for siste del av konferansen der vi fikk høre gode historier fra flere bedrifter, blant annet om hvordan man kan jobbe med bedriftskultur for å lykkes. “Rekreasjonsklynga” som ledes av Skåppå delte hvordan målrettet arbeid og samarbeid mellom ulike aktører kan tilrettelegge for innovasjon og grønn vekst på vegen mot et felles mål. Det var også på tide å dele ut “Verdiskapningsprisen” som ble tildelt Brun Bygg på bakgrunn av måten de har satt Gudbrandsdalen på kartet, både regionalt og nasjonalt med sine signaturbygg som du kan blant annet se langs Nasjonale turistveger.
John Hammersmark kjent fra Kompani Lauritzen fikk tilhørerne til å både reflektere over sin innstilling til utfordringer i livet, og humre ved å bruke gode eksempler som vi alle kan kjenne oss igjen i. Han ga oss innblikk i hvordan man kan fokusere på det som fungerer og det som er bra, fremfor å grave seg ned i negativitet. Med fokus på de rette tingene kommer løsningene vi ønsker oss etter hvert, selv om det virker umulig til å starte med. Dette kan vi ta med oss både i arbeidshverdagen, men også i bærekraftsarbeidet.
Det er ingen tvil om at det er mange kloke hoder i dalen vår, og stemningen var til å ta og føle på. Vi tar med oss denne energien videre for å fortsette jobben mot en smartere og grønnere dal.