Sammen skaper vi
Den smarte, grønne dalen
Om Krafttak for grønn vekst
I 2019 tok energiselskapene i Gudbrandsdalen initiativ til et forprosjekt som skulle bidra til å sette Gudbrandsdalen på kartet som en «smart, grønn dal».
I dag er det Gudbrandsdal Energi Holding, Eidefoss, Skjåk Energi, Sparebank 1 Gudbrandsdal og Sparebank 1 Lom og Skjåk som er eiere av prosjektet, og har en ambisjon om å bidra til grønn omstilling i hele regionen. SIVA partneren Skåppå har prosjektledelsen.
Krafttak for grønn vekst er en felles satsning mellom privat og offentlig sektor med mål om å skape nye grønne og smarte arbeidsplasser. Grønt fordi miljøet og markedet krever det. Smart fordi teknologien gir nye muligheter. I det grønne skiftet må vi være tidlig ute, for bærekraft gir konkurransekraft.
Alle kommunene i Gudbrandsdalen bidrar aktivt inn i Krafttak. De er en viktig motor som grønn og innovativ innkjøper og premissgiver, og skal Gudbrandsdalen klare å ta konkurranse- og omdømmefortrinn er vi avhengige av et godt samspill mellom kommunene og næringslivet.
Forprosjektet gav en indikasjon på hva det er størst behov for i Gudbrandsdalen og hvilke tiltak som vil gi størst effekt for å realisere mer bærekraftig innovasjon og vekst i regionen. Dette er nedfelt i en strategi for «Den Smarte Grønne Dalen».
Den grønne vekststrategien
En grønn vekststrategi for Gudbrandsdalen handler ikke kun om å skape mer energi, mer kjøtt eller tiltrekke flere turister, men om å utnytte kompetansen på for eksempel energiforedling, bærekraftig landbruk og gode kortreiste opplevelser, og å utvikle nye beslektede forretningsområder.
Krafttak for grønn vekst tar utgangspunkt i metoden «Smart Spesialisering». Det er en stedsbasert utviklingsstrategi som utnytter regionens fortrinn. Ved å benytte den kompetansen regionen allerede er sterk på kan vi øke den bærekraftige innovasjonen, gjennom et styrket samarbeid mellom næringslivet, FoU-instutisjoner og det offentlige.
Hva er smart spesialisering (Regjeringen.no)
Innovasjonssprint
For å skape flere innovative løsninger, prosjekter og arbeidsplasser i Gudbrandsdalen jobber Krafttak med en innovasjonssprint som bygger på samarbeid mellom ulike aktører.
Kartlegge muligheter
Gjennom krafttak legges det til rette for å samle aktører fra de største næringene i Gudbrandsdalen til ulike arbeidsverksteder og møteplasser. Her vil vi bidra til inspirasjon, diskusjoner og idémyldring som danner grunnlaget for å kartlegge felles mulighetsområder.
Når mulighetsområdene er avdekket vil mulige ideer og løp bedømmes av en rekke kriterier før de går videre i innovasjonssprinten:
Skaper det gründerbedrift eller nye forretningsområder?
Skaper det arbeidsplasser?
Har det vekstpotensial?
Er det rett bransje (boblene i næringsanalysen)?
Er det bærekraftig eller sirkulær økonomi?
Er det betalingsvilje i næringslivet for å utvikle ideen?
Er det tilstrekkelig engasjement fra bedriftene for å ta ideen videre?
Steget fra en god innovasjonsidé til å utvikle den og få nok støtte fra virkemiddelapparatet er lang, og mange har behov for å kobles med andre relevante aktører eller videreutvikle ideen ytterligere før de kan søke om støtte. Arbeidsverkstedene er derfor et nytt trinn i virkemiddelapparatets innovasjonstrapp, for at flere ideer skal modne raskere. Målet med metoden er å gi ideene raskeste vei fra idé til realisert prosjekt.
Prosjekter og ideer vil også kunne springe ut av dialog mellom aktører eller som initiativ fra en enkelt aktør. Krafttak kan i slike tilfeller legge til rette for en innovasjonssprint hvor relevante aktører kobles på og vi sammen løfter blikket for å skape størst mulig verdi og
Tilgang på kapital
Når ideene er koblet på riktige eiere vil vi jobbe for å hente inn kapital for å videreutvikle og realisere innovasjonen. Mange aktører har ideer som ikke realiseres, fordi man har en travel konkurransehverdag. Innovasjonsløp er risikofylte og tar fokus fra kjernevirksomheten. Lillehammer og Gudbrandsdalen er i tillegg en relativt kapitalfattig region, og dette kan svekke mulighetene for å hente kapital til prosjekt og selskaper. For å utjevne skjevheten ønsket Krafttak å bidra til å styrke tilgangen på risikokapital.
Krafttak hadde derfor ambisjoner om å etablere et eget investeringsfond, og dette ble stiftet sommeren 2022. Varde Investeringslaug består av Krafttak-eierne Gudbrandsdal Energi Holding, Skjåk Energi, Eidefoss, SpareBank 1 Gudbrandsdal og SpareBank 1 Lom og Skjåk som i årene som kommer skal satse over 60 millioner kroner på bedrifter i Gudbrandsdalen!
Bygge kompetanse i Lillehammer og Gudbrandsdalen
Når et prosjekt eller selskap er etablert, eiere er på plass og kapital er hentet inn, må den rette kompetansen som skal lede prosjektet kobles på - «gründeren» som kan ta prosjektet videre.
Krafttak ønsker å bidra til et styrket fokus på å bygge kompetanse, erfaring og nettverk i regionen. Nye innovative prosjekter og arbeidsplasser vil gjøre regionen attraktiv og relevant for både tilflyttere og for de som allerede bor og studerer i regionen. Dette må jobbes systematisk med over tid, og i nært samarbeid med næringslivet og det offentlige.
Sammen skaper vi Den Smarte Grønne Dalen
Med et økt aktivitetsnivå og nye grønne innovasjonsprosjekter ønsker Krafttak å bidra til en kultur hvor terskelen senkes for å prøve og feile i nye idéløp, og å prøve på nytt igjen. Ikke alle konsepter vil kunne realiseres, men med metodene i Krafttak og et godt samarbeid med virkemiddelapparatet legger vi grunnlaget for at flere skal lykkes. Dette styrker Gudbrandsdalens konkurransekraft og attraktivitet, og gjør næringslivet rustet for framtiden.